11. Borgvliet en Hildernisse

In de Middeleeuwen stroomde de rivier de Schelde langs West-Brabant. In het gebied dat nu de Brabantse Wal heet vestigden zich steden en dorpen met kerken, kloosters en kastelen. Het werd geteisterd door stormvloeden die het water tot aan de lippen deed stijgen. De Allerheiligenvloed van 1570 deed de meeste dorpen in zee verdwijnen. Daarnaast viel het gebied door de strategische ligging ook nog eens ten prooi aan oorlogsgeweld.    

Vanaf station Bergen op Zoom lopen we via het centrum en het stadspark Kijk in de Pot naar de Binnenscheldeboulevard. Onderweg komen we langs de Gertrudiskapel, die herinnert aan de oorspronkelijke kapel van het verdwenen dorp Borgvliet. Vanaf de steilrand van de Brabantse Wal kijken we uit over het laaggelegen poldergebied en het Markiezaatsmeer. Door de velden komen we bij Hoeve Hildernisse. Deze boerderij draagt de naam van het welvarende dorp Hildernisse dat eind 16e eeuw in de zee verdween. Over de landgoederen Mattemburgh en Lievensberg keren we terug naar Bergen op Zoom.

Afstand:
16 km.

Borgvliet
Scroll naar boven
Scroll naar top