12. Ladysmith, Weiwerd, Heveskes en Oterdum

Na de Tweede Wereldoorlog werd Delfzijl door de Nederlandse overheid aangewezen als gebied voor economische ontwikkeling. Er werd een nieuwe buitenhaven aangelegd, de dijken werden op Deltahoogte gebracht en industrieterreinen werden steeds verder uitgebreid. Totdat de economische bloei door de oliecrisis in 1973 tot stilstand kwam. Vier dorpen zijn geheel of gedeeltelijk ten onder gegaan voor fabrieken die nooit kwamen.

Vanuit Delfzijl lopen we eerst noordelijk over de onlangs verhoogde dijk naar wat er nog te zien is van het verdwenen gehucht Ladysmith. Via het wierdenlandschap van Uitwierde en Biessum en slingerend langs het Damsterdiep keren we terug naar Delfzijl. Wie wil kan hier de wandeling afbreken door naar het station terug te lopen.

Het zuidelijke deel van de wandeling is voor de echte themaliefhebber en voert door industrielandschap. Onvermijdelijk zijn lange stukken asfalt die ons brengen bij Weiwerd en Oterdum. In de verte zien we van Heveskes alleen het kerkje nog staan, omringd door industrie. Het laatste stuk van de wandeling gaat over de dijk naar Termunterzijl. Het monument van een open hand, met daarin een kerkje, symboliseert het verdriet over het afgebroken dorp Oterdum.

Afstand: 23 km. of 11 km. (met routeverkorting).

UItwierde
Scroll naar boven
Scroll naar top