2. Oerd en Swartwoude

Op het pleintje in het centrum van Burenstaat het beeld van Rixt van het Oerd, de hoofdrolspeelster in de bekendste sage van Ameland. Het maakt ons nieuwsgierig naar de plek waar het verhaal zich afspeelt: vlakbij het verdwenen dorp Oerd. We lopen Buren uit en slingeren door de duinen naar de Kooioerdstuifdijk. Het is even doorbijten op deze lange rechte dijk, maar het uitzicht over de kwelders Zoute Weide en Nieuwlandsreid maakt veel goed. Vooral in het voor- en najaar krijg je hier gezelschap van trekvogels, roofvogels en veel ganzen. We lopen om de Oerdduinen heen en klimmen omhoog naar de 24 m. hoge Oerdblinkert. Bovenop heb je naar alle kanten een magnifiek uitzicht. In het ruige zand- en kweldergebied oostwaarts heeft het dorp Oerd gelegen. Over het lege brede strand en door de Buurderduinen keren we terug naar de bewoonde wereld.    

Afstand: 19 km.

Oerd
Scroll naar boven
Scroll naar top