18. Stiphout, Aarle en Lieshout

De 14e  en 15e eeuw waren in economisch opzicht goede tijden voor het Hertogdom Brabant. Elk dorp, hoe klein ook bouwde wel een kerk. Door klimaatsverandering verdroogden de akkers en verschoven de dorpen naar lager gelegen gebieden. De kerken bleven staan en raakten na de Reformatie in verval. Van de oorspronkelijk dorpen rest nu nog een glooiing in het landschap, een stuk van een kloostermuur of een eenzame toren.

We maken een rondwandeling langs voormalige kerkdorpen in de Brabantse Peel. De Oude Toren van Stiphout staat al ruim 150 jaar eenzaam temidden van de akkers nadat de bevolking wegtrok naar de huidige locatie. Door de velden, langs kasteel Croy en door de dorpskern van Aarle-Rixtel komen we bij de plek waar het oorspronkelijke dorp Aarle lag. Ons volgende doel, de buurtschap ’t Hof, was het oude Middeleeuwse centrum van Lieshout. Nu is het een lieflijk gehuchtje met oude boerderijen.

Op onze terugtocht door de Stiphoutse bossen komen we langs het Wasven, waar vroeger schapen werden gewassen.   

Afstand:
14,5 km.

Scroll naar boven
Scroll naar top