16. Westerdijkshorn, Onderwierum en Menkeweer

Al in de Middeleeuwen was er sprake van achteruitgang en leegloop van Westerdijkshorn, Onderwierum en Menkeweer. Het kerkje werd steeds minder bezocht en uiteindelijk gesloopt. De wierde werd afgegraven, de vruchtbare grond elders gebruikt.. Wat overbleef was een klein stukje van de wierde met daarop een kerkhofje.

Vanuit Bedum komen we al snel in het gehucht Westerdijkshorn. De toren staat bovenop de wierde, omgeven door oude graven. We stappen stevig door langs de Oude Ae  Verscholen in een bosje ligt het kerkhofje van het kerkdorp Onderwierum. Hier gingen vroeger de inwoners van Onderdendam ter kerke. Over het kerkepad lopen we naar Onderdendam. Van  hieruit maken we een uitstapje naar het kerkhofje van Menkeweer. Terug in Onderdendam volgen we het spoor van de trekschuit over het Jaagpad langs het Boterdiep. Na een lang traject door het open landschap van de Oudezijlsterpolder lopen we Bedum weer in.

Afstand:
19,5 km.

Scroll naar boven
Scroll naar top