21. Orisant, Soecke en Vliete

Noord-Beveland zoals we het nu kennen bestaat pas sinds 1598. Er is ook een ouder Noord-Beveland geweest. Dat is op “quade Saterdach” 5 november 1530 tijdens de St. Felixvloed volledig verdronken. Noord-Beveland bleef zo’n 70 jaar een drijvend eiland.

In 1598 is men begonnen het eiland opnieuw te bedijken. Nieuwe polders en dorpen ontstonden volgens een modern patroon: strakke kavels, rechte dijken en voorstraatdorpen. Niet alle verdronken dorpen werden herbouwd en ook niet altijd op dezelfde plek.

We maken een lengtewandeling van Colijnsplaat naar Kamperland. Eerst even een uitstapje naar het Monument voor Verdronken Dorpen. Daarna zigzaggen we afwisselend buitendijks en binnendijks langs de Oosterschelde. We komen langs de plekken waar het eiland Orisant en de dorpen Soecke en Vliete hebben gelegen. Bij de Sophiahaven doen watersport en recreatie hun intrede. Nadat we de drukte verlaten hebben krijgen we zicht op de Oosterscheldekering. We duiken onder de verkeersweg door en lopen door natuurgebied De Banjaard naar de bushaltes bij Tunnel N57, eindpunt van deze etappe.

Afstand: 13,0 km

Scroll naar boven
Scroll naar top