22. Campen en Oud Wissekerke

Noord-Beveland zoals we het nu kennen bestaat pas sinds 1598. Er is ook een ouder Noord-Beveland geweest. Dat is op “quade Saterdach” 5 november 1530 tijdens de St. Felixvloed volledig verdronken. Alleen de kerktorens van Wissenkerke en Kortgene staken nog boven het water uit. Noord-Beveland bleef zo’n 70 jaar een drijvend eiland.

In 1598 is men begonnen het eiland opnieuw te bedijken. Nieuwe polders en dorpen ontstonden volgens een modern patroon: strakke kavels, rechte dijken en voorstraatdorpen. Niet alle verdronken dorpen werden herbouwd en ook niet altijd op dezelfde plek.

Vanaf de bushaltes bij de N57 lopen we door het natuurgebied Schotsman naar het Veerse Meer. ’s Zomers kan het hier druk zijn met recreanten. Bij Kamperland verlaten we de drukte en gaan landinwaarts. Bomendijken brengen ons langs Plankendorp en Stroodorp. We staan even stil bij boerderij Torenvliet. Hier lag ooit Wissenkerke. Daar is nu niets meer van te zien. Alleen een steen herinnert aan de afgebroken kerk. We lopen nog even door tot Geersdijk, dat ook in de golven verdween, maar op dezelfde plek weer is opgebouwd.

Afstand: 13, 7 km

Scroll naar boven
Scroll naar top