23. Geersdijk en Emelisse

Noord-Beveland zoals we het nu kennen bestaat pas sinds 1598. Er is ook een ouder Noord-Beveland geweest. Dat is op “quade Saterdach” 5 november 1530 tijdens de St. Felixvloed volledig verdronken. Alleen de kerktorens van Wissenkerke en Kortgene staken nog boven het water uit. Noord-Beveland bleef zo’n 70 jaar een drijvend eiland.

In 1598 is men begonnen het eiland opnieuw te bedijken. Nieuwe polders en dorpen ontstonden volgens een modern patroon: strakke kavels, rechte dijken en voorstraatdorpen. Niet alle verdronken dorpen werden herbouwd en ook niet altijd op dezelfde plek.

Vanaf Geersdijk lopen we langs de kreek die herinnert aan het vroegere riviertje Wijtvliet naar het  bietenhaventje van Geersdijk. Via de Paardenkreek naderen we Kortgene. De toren van de kerk heeft als enige de watersnood overleefd. Dan steken we het eiland over en pauzeren nog even op de Emelissedijk waarvan de naam herinnert aan het dorp Emelisse. Nog even verder naar het noorden en we naderen langs een watergang Colijnsplaat.  

Afstand: 14 km

Scroll naar boven
Scroll naar top