Achtergrond

Verdwenen dorpen maken nieuwsgierig. Waar hebben ze gelegen? Hoe zagen ze eruit? Wat is ermee gebeurd en wat is er nog van terug te vinden? De laatste jaren neemt de belangstelling hiervoor toe.

In ons land zijn in de loop der eeuwen heel wat steden, dorpen, buurtschappen en nederzettingen gesticht. Waar je niet zo gauw aan denkt is dat er ook honderden dorpen weer verdwenen zijn. Alleen al in Zeeland zijn meer dan 200 dorpen door het water verzwolgen. Op de Veluwe kwam het welvarende dorp Kootwijk in de 12e eeuw onder een dikke laag zand te liggen.

Ook door oorlogshandelingen, onder andere tijdens de Tachtigjarige Oorlog, zijn complete dorpen van de kaart geveegd. Door de ontginning van veengebieden werd de grond te nat voor akkerbouw en bouwden de bewoners enkele kilometers verderop een nieuwe nederzetting met dezelfde naam.  

Sommige dorpen zijn niet helemaal verdwenen, maar gekrompen tot een gehucht of nog minder. Als de kerk werd verwoest en niet meer herbouwd, ging het met het dorpje bergafwaarts en bleven slechts enkele boerderijen over.

Dorpen zijn ook leeggelopen omdat in een nabijgelegen groeidorp meer te verdienen viel. Een recentere oorzaak van het verdwijnen van dorpen is de opkomst van industrie in de 20ste eeuw geweest. In de omgeving van Delfzijl werden dorpen afgebroken ten gunste van deĀ  economische ontwikkeling.

Wij zijn wandelend op zoek gegaan naar de historische plekken waar ooit een dorp of buurtschap is geweest. Deze zoektocht heeft geresulteerd in een wandelgids met 18 wandelingen verspreid door Nederland. Bij elke wandeling wordt met een knipoog teruggekeken naar het verleden. Wij hopen dat mede door deze gids verdwenen dorpen niet vergeten worden.

Scroll naar boven
Scroll naar top